Wim Hof metoda: Jak jsem se vyléčil chladem

Je prosincová neděle a já přijíždím do Skalního mlýna v srdci Moravského krasu. Teplota vzduchu -3°C, teplota vody v místní říčce 5°C. Přímo ideální podmínky na koupání, nemyslíte?

Trpím zimomřivostí a při teplotě pod nulou se klepu jako osika. Zároveň vím, že s odhodláním a vytrvalostí to dokážu změnit. Ze slabých stránek udělat silné, nebo přinejmenším průměrné. Zima je kouzelné roční období a já cítím, že navyklé myšlenkové vzorce mě limitují v tom, abych si ji užil naplno. Svazují mě přesvědčení, že před chladem musím utéct do tepla. Schovat se. Zalézt do postele a pustit topení. To ale v důsledku jen oslabuje základní funkce mého těla a mechanismy zajišťující přežití. Proto už nechci se zimou bojovat. Chci využít její sílu a potenciál.

Vystav se chladu

Abych objevil nové úhly pohledu na nepříjemný mráz a naučil se lépe ovládat tělo i mysl, přihlásil jsem se na workshop „Vystav se chladu“. Workshop je postavený na neurolingvistickém programování a vědecky uznávané Wim Hofově metodě, která spojuje vědomé dýchání s řízeným vystavováním se chladu. Dechové cvičení vede k okysličení a zvýšení pH krve a vytvoří zásobu kyslíku na buněčné úrovni. Samotný Wim Hof říká: „Jste alchymisté vašeho vlastního těla. Vaše fyzická kondice je 100% závislá na vaší mysli.“

Když jsem se ráno před workshopem probudil s bolavým krkem, pochyboval jsem, jestli vystavování se chladu v tomto stavu je dobrý nápad. Přesto jsem to šel zkusit. Trenér a mentální kouč v jedné osobě nám vysvětlil základní teorii a po ní následoval první „křest chladem“ – několikaminutové dechové cvičení venku na louce bez svetrů a bund, jen v tričkách. Když se člověk koncentruje na dech a je plně v přítomném okamžiku, dá se mráz snášet daleko lépe. Vydrželi to všichni, včetně nejmladší účastnice (11 let). Po obědové přestávce jsme pokračovali dalším, ještě intenzivnějším tréninkem správného dýchání. Vyvrcholením celého dne pak bylo společné ponoření se do vody, jejíž teplota kolísala lehce nad bodem mrazu.

Můžete věřit, že vás ledová voda vyléčí. Nebo můžete věřit, že vás oslabí a přivede k nemoci. V obou případech máte pravdu. Dostanete přesně to, s čím za ní přicházíte.

Do říčky Punkvy, která měla 5°C, jsem vstupoval s respektem a se záměrem, že mě vyléčí. Rozhodl jsem se nevzdorovat a nechat ji, aby mě pohltila. Bezvýhradně jsem přijal její chlad objímající celé mé tělo. Naše duše se propojily, voda se stala mnou a já se stal vodou. Na okamžik jsem přestal vnímat fyzické tělo. Cítil jsem jen ledový proud, který mě osvobozuje. Jeden účastník workshopu dokonce popsal svůj zážitek jako stav, kdy měl pocit, že umírá. Takovou sílu má spojení ledové vody a přítomného okamžiku. Vydržel jsem ponořený v řece asi minutu. Když jsem vylezl na břeh, zmocnil se mě pocit zimy doprovázený svalovou třesavkou. Na hrudi jsem cítil hřejivé teplo, ale prsty na všech končetinách jako by umrzly a upadly. Nakonec ještě krátké cvičení a skákání pro zahřátí těla. Ze všech stran jsem slyšel radost, štěstí a euforii. Tolik čerstvé energie!

Nauč se ovládat své tělo

Když jsem se další den ráno probudil, krk mě už nebolel. Nebral jsem žádné léky a na zázraky nevěřím, takže jediným uspokojivým vysvětlením pro mě zůstává léčivá síla ledové koupele. Stačilo trochu vědomého dýchání, chlad a správné nastavení mysli. Žádný Paralen ani Coldrex. Wim Hof dokázal, že je možné vědomou myslí ovlivňovat imunitní systém, posilovat zdraví a naučit se zvládat extrémní situace. To je přesvědčivý argument, proč z chladu udělat svého přítele a učitele.

Už se nemůžu dočkat, až popadnu plavky a vezmu útokem nejbližší zamrzlé jezero. Teď už vím, že to dokážu. Hranice jsou jen v naší mysli.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *