Můj chybníček

Chybovat je přirozené. Chyby nás učí měnit své chování. Díky zkušenostem z minulých omylů dokážeme předcházet budoucím nepříjemnostem. Co když ale děláme stejné chyby pořád dokola?

V bludném kruhu chybných vzorců

Stávalo se mi to často. Udělal jsem chybu, která mi zkomplikovala život. Řekl jsem si, že to příště zkusím jinak. Když se po čase situace opakovala, udělal jsem stejnou chybu. A potřetí zase. Proč si to můj mozek sakra nepamatuje?

Učení se z vlastních přehmatů totiž nefunguje automaticky. Ovlivňuje ho celá řada psychických procesů a vzorců, takže ke změně chování nemusí dojít okamžitě. Abych mohl s chybami pracovat na vědomější a hlubší úrovni, založil jsem si chybníček (= deníček na chyby). A začal si je zapisovat. Když nějaká situace nedopadne z mého pohledu dobře, podívám se na ni s určitým odstupem ještě jednou. To mi dá možnost objektivně zhodnotit, co přesně se stalo a co bych mohl příště udělat lépe.

Operantní podmiňování (učení se úspěchem či neúspěchem) je druh učení, při kterém se mění pravděpodobnost výskytu určitého chování na základě jeho důsledků.

Analýzou a zapisováním všech podstatných chyb jsem si je daleko lépe zapamatoval. Svůj chybníček si čas od času pročítám, abych si oživil problematické situace. To mi pomáhá vymanit se ze stereotypních vzorců chování a přestat dělat ty samé omyly pořád dokola. Už se nestává, že bych nechal doma v lednici jídlo nachystané na víkendovou túru, nebo že bych měl v příručním zavazadle do letadla nůž a konzervy.

Založte si svůj chybníček:

  • může mít papírovou i elektronickou podobu (já používám aplikaci OneNote, která se automaticky synchronizuje na všech zařízeních)
  • když uděláte chybu a uvědomíte si to, zapište si ji do chybníčku, abyste ji příště neopakovali
  • minimálně jednou za měsíc si celý chybníček přečtěte

Chybovat je lidské. Nebojte se udělat chybu. Ale pouze jednou. Pak si ji zapište do chybníčku a poučte se z ní.

Chcete si zjednodušit život? Přijďte na kurz nebo přednášku.
Má pro vás článek hodnotu? Zvažte podporu tohoto blogu.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *