Minimalismus v mobilních telefonech

Život minimalistů není dokonalý. Děláme chyby a dostáváme se do nelehkých situací. Jedna taková mě potkala na cestě na letiště v Malajsii. Sedím v autobusu, v ruce držím mobil a překládám si anglická slovíčka. Autobus zastaví před letištní halou, já vystoupím a zamířím k odbavovací přepážce. Když si sáhnu do kapsy, přeběhne mi mráz po zádech. Vím, že něco je špatně. Kapsa je prázdná, mobil zůstal na sedadle v autobuse. Z kamarádova telefonu volám na infolinku dopravní společnosti, jestli mi můžou pomoci. Ochotou příliš neoplývají, a protože mi do odletu zbývají necelé 3 hodiny, s mobilem se definitivně loučím. Víc než telefon mě ale mrzí ztráta poslední dávky fotek, kterou jsem nestihl nahrát do cloudu. Dost nepříjemná zkušenost a zároveň ponaučení do života.

Jednoduchost na prvním místě

Hned po příletu do České republiky jsem začal řešit nákup nového mobilu. Zajímavou výzvou by nepochybně byl koncept Light Phone 2 – minimalistický telefon s e-ink displejem a pouze několika základními funkcemi. Takový přístroj vede člověka k tomu, aby méně koukal na displej a více si užíval skutečný život. Podle mě je tato meta dosažitelná i s klasickým smartphonem – když máte sebedisciplínu, používáte ho s rozumem a jen pokud je to opravdu důležité.

Ještě před nákupem je dobré si ujasnit, jaké funkce chci využívat. Nedává smysl pořizovat drahý high-end model s vychytávkami pro manažery, které mi budou k ničemu. V první řadě musí telefon zjednodušovat život. Pro tento účel přijde vhod například čtečka otisků prstů (urychlí odemykání přístroje a eliminuje zdlouhavé zadávání hesel a PINů) nebo progresivní technologie NFC pro placení v obchodech. Jako minimalista musím od telefonu vyžadovat i prostý design, kompaktní rozměry a přijatelnou hmotnost. Zůstal jsem věrný své oblíbené značce, protože mě zatím nezklamala.

Zahlcení aplikacemi a ztráta kontroly

Další kapitolou, kterou nelze nechat bez povšimnutí, jsou aplikace. Jaké do telefonu nainstalovat? Opravdu je budu potřebovat nebo jen zbytečně zabírají desítky megabajtů v interní paměti? V krajním případě se dostanete až do stavu, kdy vlastníte telefon plný aplikací, o kterých ani nevíte, že je tam máte. Navíc hromada dnešních „appek“ pouze kopíruje webové stránky a nepřináší žádný významný bonus pro uživatele. V takovém případě je není třeba instalovat a místo nich použít obyčejný webový prohlížeč. Stránku si uložím do oblíbených, abych se k ní v budoucnu snadno a rychle dostal. Jiným nešvarem pak je stahování několika aplikací se stejnou nebo podobnou funkcí. Díky, ale deset messengerů v mobilu opravdu nechci. Taky nemusím mít tři programy na úpravu fotek, stačí mi jeden.

Jak mít v mobilu jen důležité aplikace:

  • Když si pořídíte nový telefon nebo provedete tovární reset starého, nezahlcujte jej hned desítkami aplikací, o nichž si myslíte, že by se mohly hodit. Místo toho začněte s čistou plochou. Aplikaci si nainstalujte teprve ve chvíli, kdy ji opravdu potřebujete a neobejdete se bez ní. Výchozí aplikace od výrobce často bohužel nejdou jednoduše smazat, na Androidu je ale můžete deaktivovat.
  • V pravidelných intervalech, například jednou za čtvrt roku, procházejte seznam aplikací v telefonu. Ty, které jste ani jednou nespustili, smažte.

Pozbytí telefonu není příjemná záležitost. Pokud nemáte zálohovaná data, bývá ztráta ještě bolestivější. Na druhou stranu to může být příležitost, jak si udělat pořádek ve svém digitálním světě. Nemusíte za každou cenu přenášet celý obsah starého telefonu do nového. Nebojte se zredukovat aplikace, promazat fotky, vyčistit kontakty. A nechat si jen ty, které jsou pro vás podstatné. Mobil je pro většinu z nás jednou z nejpoužívanějších věcí, proto by udržování digitálního pořádku mělo být prioritou.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *