Oslava narozenin bez odpadu (zero waste)

Balicí papíry na dárky, mašle, stuhy, párty výzdoba, ubrousky, hromady obalů od nápojů a potravin. Tradiční oslava narozenin je spojená s produkcí velkého množství odpadu, který skončí v popelnici. Existuje ale zodpovědnější cesta. Protože je mým dlouhodobým cílem zmenšovat svou ekologickou stopu, rozhodl jsem se letos oslavit narozeniny v režimu zero waste. Dal jsem si závazek, že při přípravě a v průběhu oslavy vznikne nulový odpad.

1. Vytvořit jasná pravidla

Nejprve jsem sepsal všechny důležité informace a rozeslal je hostům. Zdůraznil jsem, jaké mám důvody k bezodpadové oslavě narozenin a požádal je, aby respektovali moje přání. V dokumentu bylo například:

Dárky prosím přineste tak, jak jste je koupili. Nebalte je do dalších papírů, nevkládejte je do sáčků, tašek ani krabiček. Nedávejte na ně žádné stuhy, mašle, visačky, provázky a podobně.

Veškeré jídlo a pití je zajištěno. Na oslavu tedy prosím nic nenoste. Odolejte pokušení péct buchty nebo kupovat brambůrky a jiné slané pečivo.

Během stolování není povoleno používat jednorázové produkty jako jsou ubrousky, párátka a papírové či plastové příbory. Na stole nebudou žádné věci na jedno použití. Části potravin, které se nekonzumují (např. slupky), se využijí jako kompost.

2. Sestavit menu a nakoupit v bezobalových obchodech

Všechny suroviny jsem nakoupil výhradně bez obalů. Při přípravě jídel jsem dával pozor, abych nevytvořil žádný nekompostovatelný odpad.

Přípitek:
Bílé sudové víno
(koupeno ve vinotéce do vlastní lahve)

Předkrm:
Selekce tuzemských sýrů
(koupeno v sýrárně na váhu do vlastní krabičky)

Hlavní chod:
Červená čočka na indický způsob se zeleninou a pečivem
(čočka koupena v prodejně zdravé výživy na váhu do vlastní krabičky, zelenina a pečivo v supermarketu do vlastních pytlíků)

Dezert:
Čerstvý ananas s oříšky v čokoládě
(koupeno v oříškárně do vlastní krabičky, ananas v supermarketu do vlastního pytlíku)

3. Na oslavě hlídat dodržování pravidel

Zvyk je železná košile a zabránit hostům v tom, aby vyprodukovali byť jediný kousek odpadu, nebylo jednoduché. Proto mám radost, že jsme si společně užili oslavu narozenin ohleduplnou k naší planetě. Tu je potřeba chránit, aby na ní i další generace mohly důstojně žít.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *