„Pokud svůj život přehlcujete věcmi, ztrácíte velké množství energie,” říká mentorka

Nikole Šraibové, profesionální koučce a mentorce, je minimalismus hodně blízký a sama ho na sobě otestovala. Proto ráda souhlasila, abych ji vyzpovídal na téma vlivu minimalismu na psychiku člověka. V rozhovoru se dozvíte, proč méně konzumovat a více tvořit a taky proč bytí v přítomnosti velmi prospívá naší psychice.

Před čtyřmi lety jste na psychologie.cz psala o tom, že k životu toho skutečně tolik nepotřebujeme a že místo nakupování stále více a více věcí bychom si měli začít vážit těch, které už vlastníme. Jak velký vliv podle vás může mít minimalismus na míru osobně prožívaného štěstí a celkovou psychickou pohodu člověka?

Dle mého opravdu velkou. Jsme z venčí neustále přehlcováni a i náš mozek je každý den pod nátlakem velkého množství informací. Pokud náš život přehlcujeme i počtem věcí, které vlastníme, vyžaduje to naši pozornost. Například velké množství oblečení, které má většina lidí ve skříni, akorát vede k tomu, že lidi mají stále pocit, že nemají co na sebe (obzvláště ženy). A to proto, že mozek musí najednou kombinovat více variant a vzniká pak chaos – čím více věcí máte, tím to vyžaduje i věší potřebu je mít uspořádané. Jinak ztrácíte velké množství energie tím, že neustále přemýšlíte, jak se v tom orientovat.

Setkáváte se ve své praxi s lidmi, kteří se cítí natolik zahlcení, že si se situací neví rady a hledají pomoc odborníka?

Mám dokonce jednoho klienta, který za mnou každý rok v lednu přijde a potřebuje si „uklidit v hlavě”. Utřídění myšlenek nám dává větší pocit stability a z naší mysli mizí chaos. Zahlcení není jen věcmi, ale také hlavně informacemi, jak už jsem se zmínila. Jsme také díky sociálním sítím zvyklí vyhledávat, číst, hodnotit obrovské kvantum vnějších podnětů. Proto se doporučuje spíše než „konzumovat”, více tvořit. Ať už malujete, vyrábíte modely letadel nebo si sami ušijete tepláky, pomáhá vám to být více v přítomnosti a to naší psychice velmi prospívá.

Dnešní doba podporuje v lidech impulzivní nakupování a obchodníci používají stále rafinovanější psychologické triky, aby prodali své zboží. Jeden americký obchodní řetězec dokonce upravil slavný výrok „myslím, tedy jsem“ na „nakupuji, tedy jsem“. Může se běžný člověk bránit takové manipulaci?

Myslím si, že určitě. Je to o našem kritickém myšlení a schopnosti selektovat informace, které k nám chodí. A o naší ochotě nebýt součástí stáda. Jsou věci, které k nám chodí podvědomě, aniž bychom je mohli jakkoli zavnímat, ale jsem za to, že spoustu věcí můžeme sami ovlivnit a udělat si na ně vlastní názor.

Japonská odbornice na uklízení Marie Kondo tvrdí, že když si člověk udělá pořádek ve svém domově, okamžitě to zlepší jeho psychický stav. Podle této teorie by psychologové mohli místo antidepresiv předepisovat úklid domu a přechod od materialismu k minimalismu. Myslíte, že by lidé pak byli šťastnější?

Mám za to, že ano. Otestovala jsem to sama na sobě a rozhodně se člověk cítí moc dobře, když si doma udělá pořádnou čistku a nechá jít věci, které už mu neslouží nebo jen tak chytají prach na poličce. Nyní jsem ve fázi, kdy mi větší radost dělá se věcí zbavovat než je kupovat a zjišťuji, že nejsem zdaleka sama. Pořádek doma = pořádek v hlavě, za mě rozhodně platí.

Chcete si zjednodušit život? Přijďte na kurz nebo přednášku.
Má pro vás článek hodnotu? Zvažte podporu tohoto blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *