Minimalismus v kuchyni: Kolik nádobí potřebujeme?

V tomto článku nenajdete fotky minimalistických interiérů a designových kuchyňských linek. Není ani o elektrospotřebičích a kuchyňském náčiní, které používáme k přípravě jídel. O tom někdy později. Tento článek si posvítí jednoduše na nádobí. Talíře, příbory, misky, hrnky, sklenice. Je to sféra, kde je snadné nakupovat a shromažďovat více, než fakticky potřebujeme. Kolik kusů je pro běžnou domácnost tak akorát a co už je nadbytek? Kolik čeho pořídit, aby nic nechybělo a zároveň kuchyňské skříňky nepřetékaly věcmi?

Nehrajte si na michelinskou restauraci

Vzpomínám si na situaci, kdy mi kamarád vyprávěl, jak se připravuje na návštěvu svých rodičů v jeho bytě. Zdůrazňoval, že si musí koupit jednu sadu sklenic na bílé víno, jednu sadu sklenic na červené víno a jednu sadu sklenic na šampaňské. Celkem 18 sklenic. Pro 4 lidi (on, jeho přítelkyně a rodiče). Přitom by stačilo pořídit čtyři univerzální sklenice na víno. Kamarád by teď mohl argumentovat, že pít šampaňské z jiné skleničky než tomuto nápoji určené je faux pas. Možná v luxusní pětihvězdičkové restauraci, ale doma? Kuchyně by měla být zařízená tak, aby účelně sloužila především nám samotným. A tomu by měl odpovídat i počet sklenic.

Další okolnost, která může podněcovat k excesivnímu kumulování, je lenost a všeobecný odpor k umývání nádobí. I já jsem s tím dlouho bojoval. Protože jsem byl líný nádobí umývat, vlastnil jsem osm talířů a používal je jeden po druhém až do chvíle, kdy byly všechny špinavé. Dokonce jsem měl vyhrazený prostor na odkládání použitého nádobí, abych ho neměl na očích. Zbytky jídla po pár dnech vytvořily na talířích pozoruhodné obrazce a občas se objevila i plíseň. Své počínání jsem ospravedlňoval tím, že je výhodnější mýt všechno naráz než každý kus zvlášť. Pak jsem si ale uvědomil, že tím obelhávám jen sám sebe. A udělal radikální krok. Zbavil jsem se sedmi talířů a nechal si jen jeden. Jak povznášející pocit!

Pokud chodíte po bytě a divíte se, kde se vzalo všechno to špinavé nádobí, které se válí na stole, na lince nebo ve dřezu, je to jasný signál, že máte nádobí příliš.

Od všeho jen jeden kus

Dnes obsahuje moje sbírka nádobí 1 talíř, 1 mísu, 1 hrnek a 1 sklenici. To vyžaduje daleko méně úložného prostoru. Například mísa je natolik univerzální předmět, že se dá použít během dne hned několikrát – u snídaně na různé druhy kaší nebo vloček, dále na polévku, salát, těstoviny, a taky při vaření, když je potřeba něco promíchat. Stejně tak jsem názoru, že není nutné si pořizovat několik různých velikostí talířů – proč nemít jeden univerzální? Vždy když skončím s jídlem, musím nádobí hned umýt, protože bych si další pokrm neměl na čem servírovat. Nikde se nehromadí špinavé talíře a já nemám špatný pocit z toho, že za sebou nechávám nepořádek.

 

Kolik nádobí skutečně potřebujeme?

Optimální počet kusů jednoho druhu nádobí (talířů, příborů, atd.) by mohl odpovídat součtu osob žijících v domácnosti a osob pravidelně chodících na návštěvy. Například čtyřčlenná rodina, ke které každou neděli zavítají dva prarodiče na společný oběd, by si měla vystačit se šesti kusy u každého druhu nádobí.

Příležitostné návštěvy, oslavy a party

Děláte jednou za rok narozeninovou party pro 20 lidí? To ještě neznamená, že musíte nakoupit 20 sklenic, které budou zbylých 364 dní v roce jen zabírat místo ve skříni. Proč si je prostě nepůjčit? Požádejte sousedy, kamarády nebo příbuzné, určitě vás nenechají na holičkách.

Strach z rozbití

Bojíte se, že rozbijete ten jediný talíř co máte a nebudete mít z čeho jíst? To taky není důvod k hromadění nádobí „pro strýčka příhodu“. Místo toho zkuste prozkoumat svůj strach a vyprovodit ho ze svého života. A když se talíř přece jen rozbije, můžete být kreativní a naservírovat jídlo třeba na dřevěné prkénko.

Myčka nádobí

Pouštět mycí program kvůli jednomu hrnku a lžíci je neekonomické i neekologické. Je jasné, že myčka bude pro někoho vhodnější a pro někoho vůbec. Kdo žije sám, udělá lépe, když nádobí opláchne v ruce. Pokud je vás více a jste schopni myčku naplnit relativně rychle, celková úspora energie i času bude znatelná. Používáte-li myčku, dává smysl adekvátně upravit počet kusů nádobí v domácnosti tak, aby byla pokaždé dostatečně naplněná.


Chcete si zjednodušit život? Přijďte na kurz nebo přednášku.
Líbil se vám článek? Podpořte tento blog libovolnou částkou.

2 Comments

  1. Nejsem fanynka hromadění čehokoliv, ale talírů a misek mám teda více… Ráda si zvu návštěvy, tak proč ne. 🙂

    1. Pokud míváte často návštěvy Kájo, pak dává smysl mít nádobí i pro ně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *