Zdravé jídlo na cesty: AnaPur

V minulém článku jsem rozebíral, jak se zdravě a kvalitně stravovat mimo domov. Když při putování po rozmanitých částech zeměkoule není prostor na vaření a restaurace jsou nepřiměřeně drahé, nakoupím si jídlo před cestou a zabalím do batohu. Mám relativně vysoké nároky – pokrm by měl být jednoduchý, nutričně vyvážený a zdravý. Také nechci, aby zabíral většinu místa v batohu nebo byl příliš těžký. Existuje vůbec takové jídlo? Ano, jmenuje se AnaPur.

Minimalistické superjídlo v prášku

O AnaPuru jsem se dozvěděl od kamaráda. Rozplýval se nad tím, že je to dokonale vyvážené jídlo ve formě koktejlu. K práškovým pokrmům jsem byl nejdřív skeptický – člověk přece jí nejen pusou, ale i očima. Na cestách se však na první místo dostává účelnost a jednoduchost. Bylo by hezké si na vrcholu třítisícovky naservírovat na talíř pětichodové menu, co vypadá jako z michelinské restaurace. Nicméně trochu nepraktické, nemyslíte? Proto jsem se rozhodl AnaPur otestovat.

První věc, která mě zaujala, je složení. Je čistě z přírodních surovin. Nemám rád jídla, která jsou nadopovaná éčky nebo syntetickými vitamíny. I když nemám po ruce vařič, obchod nebo dobrou restauraci, chci jíst zdravě a kvalitně. Mám rád svůj žaludek a odmítám ho trápit průmyslově upravenými potravinami s vysokým obsahem cukrů, tuků, soli a aditiv. V tomto směru je AnaPur rozumnou volbou, protože nic takového neobsahuje. Je bez GMO, přidaných konzervantů a umělých dochucovadel. I příprava je maximálně jednoduchá a nezabere víc jak minutu. Stačí ho nasypat do šejkru, doplnit vodu a protřepat.

Koktejl, co nezabírá místo v batohu

Jako minimalista si vystačím i bez šejkru, který je součástí balení. Na promíchání používám libovolnou láhev nebo nádobu. Jedna porce AnaPuru váží 100 gramů, obsahuje 400 kcal a zasytí minimálně na 2 hodiny. Pokud budu pít 5 koktejlů denně, jak doporučuje výrobce, dostanu se na půl kila. To je příjemná hmotnost vzhledem k faktu, že jde o jídlo pro jednoho člověka na celý den. Doma bych se tímto způsobem dlouhodobě stravovat nechtěl, na treku v přírodě však nemám problém „frčet“ na AnaPuru i několik dní. Zažil jsem situace, kdy mi tahle energeticky vydatná sušená směs zachránila krk. Přesněji řečeno žaludek. Nechtěl přestat škemrat, dokud do něj něco nedostanu.

Chuť AnaPuru je jemně oříšková a někomu může chvíli trvat, než si na ni zvykne. A dá se s ním i experimentovat. Já zkoušel přidat čerstvě rozmixovaný rybíz ze zahrádky a výsledek byl přímo božský. Zázraky dokáže i obyčejná smetana nebo mléko. A jak je to s cenou? Jedna porce vyjde na 44 až 55 Kč podle toho, jak velké balení si objednáte. Za fastfood člověk často utratí mnohem víc, takže poměr kvality a ceny je u AnaPuru víc než dobrý. Osobně dávám zelenou koktejlu, který tělu dodá potřebné živiny, vitamíny a minerály, před nezdravým jídlem z pochybných zdrojů. Nemyslíte, že si to vaše tělo zaslouží? To moje rozhodně ano.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *