Žít a pracovat kdekoliv na světě

Práce z domu. Práce z kavárny. Práce z hostelu v zahraničí. Práce z lavičky uprostřed louky. Všechno je možné.

V létě jsem na vlastní kůži otestoval život digitálního nomáda. Práci jsem si přizpůsobil tak, abych ji mohl dělat odkudkoli. Stal jsem se nezávislý na lokalitě. Cestoval jsem a pracoval zároveň. S minimalistickým batohem na zádech. Bylo to osvěžující. Vlilo mi to novou krev do žil a chuť ještě víc poznávat svět. Bez nutnosti brát si dovolenou. Teď vím, že to jde, a je to jednodušší, než jsem si myslel.

Nepodcenit přípravu

Na svou první cestu jsem se několik měsíců připravoval. Koupit výkonný a lehký notebook byl ten jednodušší úkol. Náročnější bylo vymyslet, jak dát dohromady nepříliš pohyblivou pracovní dobu, připojení k internetu v dopravních prostředcích a dobíjení baterky během cesty. Jako freelancer bych pracovní dobu nemusel řešit, jako zaměstnanec na zkrácený úvazek bohužel musím. Firma mi ale dává velký kus svobody v rozhodování, odkud budu pracovat. Někteří kolegové využívají home office permanentně a nevidím zásadní rozdíl v tom, jestli sedím doma v obýváku nebo v plážovém baru na azurovém pobřeží. Za předpokladu, že na obou místech je internet.

Předtím, než jsem vyrazil s notebookem na cestu, jsem si práci na dálku vyzkoušel z místní kavárny. Kdyby se něco pokazilo, v kanceláři jsem za půl hodiny. Test proběhl nečekaně hladce. Rozhodl jsem se proto využít víkendový výlet do Českého ráje a protáhnout si ho do dalšího pracovního týdne. Za pár korun jsem si pronajal indiánské týpí v přírodním areálu Šťastná země a pracoval dva dny na zelené louce. Internet tady byl rychlejší než u mě doma. K tomu čerstvý vzduch a příroda všude kolem. Možná díky tomu jsem měl pocit, že mi práce jde lépe od ruky. Důležité je být efektivní a odvést kvalitní práci. Pokud bych to neudělal, šéf by měl záminku mi další výlet zatrhnout. A to nemůžu dopustit.

Po úspěšné nomádské misi v Českém ráji jsem se odvážil vyrazit dál od kanceláře. Akční jízdenky RegioJetu do Varšavy mi ušetřily rozhodování, jaké místo zvolit. Škoda, že v autobusu fungovala wi-fi jen na území Česka. Ve varšavském hostelu už bylo vše v nejlepším pořádku. Zvolil jsem model ráno si přivstat a stihnout veškerou práci do třetí hodiny odpoledne, abych měl čas na prohlídku zajímavých míst. Moderní a vzdušné město mi učarovalo pohodovou atmosférou. Pracovat ve Varšavě byla radost. Už přemýšlím, že bych znovu zvedl kotvu a nechal se odvát na další, digitálním nomádům zaslíbené místo.

Nízkonákladové nomádství

Je život digitálního nomáda nákladný? Může být, ale nemusí. Volba je na každém z nás. Není nutné platit tisíce za ubytování, pronájmy aut ani členství v coworkingových centrech. Vše se dá vyřešit i s minimálními náklady.

Doprava

Většinou vybírám takové dopravní prostředky, které mi umožňují pracovat i během cesty. Dlouhý přesun pak uběhne rychleji. Někdy dám záměrně přednost pomalejšímu vlaku před jiným rychlejším spojem, který nemá potřebné zázemí. Lépe se pracuje, když si můžu laptop položit na stolek, připojit se na wi-fi, případně si nabít baterku. Pokud si chci pokecat, nebojím se sáhnout po spolujízdě nebo autostopu.

Ubytování

Možností je celá řada. Osvědčil se mi Couchsurfing, Airbnb i hostely pro baťůžkáře. Základní předpoklad je mít internet v ceně. Ještě před rezervací si přečtu recenze a hodnocení, abych zjistil, jestli internet funguje spolehlivě. Není nic horšího, než když vás při práci brzdí nestabilní nebo extrémně pomalé připojení.

Práce

Beru s sebou co nejméně věcí. V podstatě mi stačí notebook, nabíječka a miniaturní cestovní myš. Pokud nechci utrácet za coworkingy nebo platit účty v kavárnách (což může v některých zemích stát víc, než si vyděláte), používám jako „kancelář“ místo, kde jsem ubytovaný. V hostelu to může být třeba společenská místnost nebo jídelna. V některých městech lze pracovat i z knihovny nebo univerzity.

Jak vidíte, na nomádskou cestu nepotřebujete mít v kapse balíky peněz. Když budete stopovat, podaří se vám sehnat nocleh přes Couchsurfing a pracovat budete třeba z knihovny, teoreticky vás to nebude stát nic, kromě jídla a pití. To je samozřejmě ideál, kterého není možné vždy dosáhnout. Rozhodně by vás to ale nemělo odradit. Dokonce nemusíte být ani na volné noze. Progresivní zaměstnavatelé už pochopili, že dát svým zaměstnancům volnost se jim vyplatí. Takže pokud sníte o tom, že budete pracovat na dálku, nehledejte výmluvy, ale najděte způsob, jak to dokázat. Život je příliš krátký na to, abychom ho proseděli v kanceláři.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *