Práce ve stoje: minimalistický standing home office

Ráno sedíme u snídaně. Pak zasedneme k počítači a pracujeme. Když odbije dvanáctá, jdeme si sednout k obědu. Po obědě opět zasedneme k počítači a pracujeme. Odpolední svačinka? Jasně, sedneme si k tomu. Ještě pár hodin sezení u počítače a bude hotovo. Sláva, jdeme se posadit k večeři. A po jídle musíme odpočívat, jak jinak než vsedě.

Sedím, sedíš, sedíme

Živí vás sedavé zaměstnání a předchozí odstavec trefně popsal váš obvyklý pracovní den? Pak pokračujte ve čtení. A jestli právě sedíte, zkuste se zvednout ze židle (křesla, gauče, pohovky, otomanu, postele, …) a číst vestoje. Proč? Studie prokázaly, že sezení zpomaluje odstraňování škodlivých látek z těla, zvyšuje riziko vzniku zlomenin, nádorů prsu a tlustého střeva, nemocí srdce a předčasného úmrtí. Přílišné sezení nás doslova zabíjí. Bohužel ani pravidelný pohyb, kterým sedavý způsob života kompenzujeme, sám o sobě nestačí.1

Další studie zjistila negativní účinky na náš mozek už po dvou hodinách sezení v práci. Na vzorku zkoumaných subjektů bylo pozorováno celkové zhoršení kreativního řešení problémů a došlo k poklesu kognitivních funkcí.2 Jako prevence se doporučují časté přestávky a změna polohy. Vážné zdravotní problémy spojené s dlouhodobým sezením se dlouho přehlížely, dnes už se ale na zahraničních zpravodajských serverech jako The Huffington Post, Inc.com nebo Forbes stále častěji objevují varovné články s titulkem „sitting is the new smoking“ (sezení je nová forma kouření).

Řešení? Práce ve stoje!

Před zdravotními potížemi jsem neutekl ani já. Sužující bolest zad mezi lopatkami jako důsledek dlouhodobého sezení se u mě objevila před sedmi lety. Vyzkoušel jsem různé pomůcky jako ergonomické kancelářské židle, balanční polštářky a nafukovací míče. Dokonce jsem si jednou pozval fyzioterapeuta, aby mi nastavil stůl a židli do optimální polohy a naučil mě správně sedět. Trochu to pomohlo. Bolesti jsem se ale trvale zbavil až v okamžiku, kdy jsem dal výpověď a přestal sedět. To bylo jediné řešení, které spolehlivě zabralo.

Kancelářskou práci jsem nepověsil na hřebík, dnes ale u notebooku trávím míň času než dřív. Abych udržoval zádové svaly v mikropohybu i během ťukání do klávesnice, vytvořil jsem si standing home office – domácí kancelář vestoje. Stání střídám se sezením a tělo je spokojené. Řešení, která tento styl práce umožňují, jsou na trhu desítky – od krajně bizarních jako obří křečkokolotoč, plastová stavebnice s dýdžejským pultem pod nohy, přenosný stůl vyrobený z lepenky až po velmi sofistikované polohovací pracovní křesla.

Nábytkový gigant IKEA zase nabízí decentní výškově nastavitelné stoly, kde měníte výšku buď mechanicky (točíte kličkou) nebo s pomocí elektropohonu. Pro někoho může být takový cenově dostupný stůl jasnou volbou. Já jsem se ale rozhodl, že si svůj standing home office sestavím bez toho, abych kupoval další věci – prostě minimalisticky.

Práce ve stoje u mě doma

Práce ve stoje

Jako základna posloužila obyčejná papírová krabice, která mi doma zůstala od posledního stěhování.

Práce ve stoje

Na krabici jsem postavil stolek. U stolku se dá měnit výška, rozsah je však malý, takže bez krabice se neobejdu. Pak už stačí jen otevřít notebook a začít pracovat.

Práce ve stoje

Mezi zásady ergonomie na počítačovém pracovišti patří ruce ohnuté v lokti do pravého úhlu.

Bohužel se mi zatím nepodařilo vymyslet, jak bez externí klávesnice nebo monitoru dostat obrazovku výš (ideálně do úrovně očí), abych nepřetěžoval krční páteř. Máte-li na to zlepšovák, zanechte mi prosím komentář.

Zdroje:
1 https://www.margit.cz/sezeni-zabiji/
2 https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/activity/sitting-down

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

2 komentářů

  1. Ahoj, třeba by stačil levnější Nexstand K2 – Laptop Stand Foldable. Na ebayi za pár peněz, skládací.

    Ten ikea stolek je hrozný, měl jsem ho také a kýve se jak psí ocas. Ještě k té krabici. Krabice má tendenci se prohnout a bacha ..noťas poletí dolu.

    Takže neříkám, že to není minimalistická alternativa .. ale na delší práci ne. Možná je lepší koupit v Ikee sklopný stolek a navrtat ho výše do zdi. Ale to by už nebylo minimalistické 🙂

    Za mne, minimalismus – méně věcí, ale ty věci kvalitní 🙂

    1. Ahoj Honzo, díky za komentář. Mým záměrem bylo v tomhle případě rychle a jednoduše vytvořit doma pracovní místo z toho co mám, abych mohl hned začít pracovat ve stoje v době lockdownu. Souhlasím, že by se to dalo zprofesionalizovat a při častém a dlouhodobém používání dává smysl investovat do kvality. Nejvíc mě zaujal Nexstand K2 – hodně zajímavé minimalistické řešení, které se hodí i na cesty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *