Nejvyšší životní cíl

Kolikrát se v životě cítíme ztraceni. Chodíme v bludných kruzích. Přešlapujeme na místě. Chybí nám směr. Nevíme, čeho chceme dosáhnout. Nemáme svoji životní filozofii.

Následujte vnitřní kompas

Být minimalistou pro mě neznamená jen mechanicky se zbavovat nepotřebných věcí. Podstatnější je vědět, proč to dělám. Jaký to všechno má smysl. Potřebuji mít jasně definovaný nejvyšší cíl. Pak je snadnější se rozhodovat, co budu dělat a co dělat nebudu. Každý máme v životě jen omezený čas a energii, proto jsou správná rozhodnutí důležitá. Ať už to nazveme intuicí, šestým smyslem, kompasem nebo vnitřním hlasem – je moudré tomu naslouchat. Neexistuje jedna univerzální správná odpověď, jak naložit se svým životem, existuje však odpověď, kterou má každý z nás v sobě.

Abych si nepřipadal jako loď bez kormidelníka, mám svůj nejvyšší cíl. Cíl, který vyjadřuje účel a smysl mého života. Psychologové tomu říkají konečný zájem. K takovému cíli se lze dostat pokládáním otázek „Proč?“ až do fáze, kdy dojdeme k odpovědi „Proto!“. Nejvyšší cíl nemá žádné další nadřazené cíle. Udává směr všem středním cílům na úrovni pod ním. Střední cíle mají stále velkou důležitost, jsou abstraktnější a obecnější než cíle na nejnižší úrovni. Nižší cíle pak slouží jako prostředky k dosažení cílů výše v hierarchii.

Příklad
Nižší cíl: Ráno vstát a jít do práce.
Střední cíl: Být řidičem sanitky.
Nejvyšší cíl: Pomáhat zachraňovat lidské životy.

Srovnejte si priority

Od doby, co mám jasně definovaný nejvyšší cíl, je můj život jednotnější, sladěnější a koordinovanější. Nechybí mu hlubší smysl a vášeň. Těším se na každý krok vpřed. Když zakopnu nebo se dostanu do slepé uličky, střední a nižší cíle můžu změnit. Nejvyšší cíl ale zůstává trvalý. Je jako životní partner, kterému jsem věrný. Najděte si i vy svého partnera, svůj nejvyšší cíl, a propojte ho s cíli na střední a nižší úrovni. Propojení je klíčové, protože mít jen vizi nestačí. Když nevíte, jak jí dosáhnout, zůstane pouhým snem.

Inspirací pro tento článek byla kniha Houževnatost od Angely Duckworthové.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

1 komentář

  1. Máte pravdu.
    Lidé pokud chtějí mít chuť a energií v životě, tak musí mýt jen ten opravdu nejvyšší smysluplný životní cíl za prioritu.

    A existuje i taký životní cil ( smysl ), co byl určen tou samotnou energií celého života. Ta život dává, i bere. Nad tímto, už nic vyššího není.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *