Vaření v jednom hrnci

Vaření, dušení, smažení, pražení, příprava v páře. Vše pomocí jediného hrnce. Dal jsem sbohem nepotřebnému nádobí!

Dlouho jsem měl k vaření negativní postoj. Myslel jsem si, že je nezáživné a náročné. Vlastně jsem se nemusel o jídlo starat, dokud jsem bydlel u rodičů. Lednice nebyla nikdy prázdná a výběr byl uspokojivý. Po odstěhování se od rodičů se situace příliš nezměnila. Do vaření se mi vůbec nechtělo. Tak jsem se omezoval na párky, vajíčka a těstoviny, které jsem zalil hotovou omáčkou ze supermarketu. Nebo jsem vyšel na ulici a koupil si v hladovém okně nějaký junk food. Ano, chodil jsem i do Mekáče, takový jsem tenkrát byl. Začal jsem si však uvědomovat, že nezdravý životní styl se pro mě stává nepřijatelným a bude třeba ho radikálně změnit. Budu se muset naučit vařit!

Vaření v jednom hrnci doma

Když se mě rodiče zeptali, co bych si přál k Vánocům, měl jsem jasno. Chci hrnec. Univerzální, minimalistický a nerozbitný. Dostal jsem tento z nerez oceli. Se zárukou 25 let. Stal se mým nejlepším kamarádem. Naučil jsem se v něm dělat v prvé řadě zdravá jídla. Mám rád jáhly, kuskus, quinou, bulgur, luštěniny a hodně zeleniny. Vařím jednoduché „eintopfy“, kdy naházím všechny suroviny do hrnce a nechám pár desítek minut stát na plotýnce, čas od času si troufnu i na náročnější kulinářské speciality z oblasti zážitkové gastronomie. Inspiraci čerpám z mých oblíbených food blogů, zkouším i vlastní kombinace. Nebojím se být kreativní a smíchat ingredience, které na první pohled nejdou dohromady. Skvělé je, že v hrnci můžu orestovat třeba cibulku nebo žampiony na velmi malém množství oleje. Když chci něco v páře, vložím do hrnce napařovací vějíř („pařák“) a za pár minut mám křupavou brokolici s minimální ztrátou vitamínů a barvy. A opražit semínka nebo ořechy taky není žádný problém. To vše v jediném hrnci!

Univerzální hrnec má své místo v kuchyni jisté. Ale k tomu, abyste něco uvařili, budete pravděpodobně potřebovat další kuchyňské náčiní. Nemusí ho být moc. Já si vystačím s deseti věcmi (na obrázku). S těmi si dokážu připravit prakticky vše, na co mám chuť. Mimochodem, už jsem vám prozradil, že mám jen jeden jediný nůž?

Vaření v jednom hrnci na cestách

Nést v batohu dvouapůlkilový nerezový hrnec by bylo nepraktické. Pořídil jsem si proto na cesty skládací hrnec X-Pot. Ten se hodí do míst, kde nemám po ruce klasické nádobí, a přesto chci mít k večeři teplé jídlo. Váží od 250 gramů (záleží na objemu hrnce) a má kompaktní rozměry. Spodní vrstva je z eloxovaného hliníku a zbytek tvoří flexibilní silikon. Výrobce uvádí, že hrnec je navržený pro plynové vařiče, dokážu si ale představit i jiné využití. Plamen se však nikdy nesmí dostat k boční silikonové části, obezřetnost je tedy na místě.

Vaření se pro mě stalo zábavou. Probouzí tvůrčí schopnosti a je úžasně nevyzpytatelné. Každý výtvor je originál. Moje menu je zdravější a pestřejší. Když si vařím, vím, co si do jídla dávám, a těším se na něj. Jídlo je pro mě dar. Nejím proto, abych žil. Žiju proto, abych jedl … dobře a kvalitně!

Chcete si zjednodušit život? Přijďte na kurz nebo přednášku.
Má pro vás článek hodnotu? Zvažte podporu tohoto blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *