Cena za používání věcí

Co vás stojí víc? Tričko za stovku nebo bunda za pět tisíc? Záleží na tom, jak často je používáte.

Kupujeme věci, protože si myslíme, že je budeme používat. Některé však končí zapomenuty ve skříních, pod postelí, ve sklepě. Sada sklenic na víno, kterou vytáhnete jednou za rok, když přijede návštěva. Horské kolo, na kterém jste jeli dvakrát, a teď na něj sedá prach. Často nedokážeme odhadnout, jestli určitou věc v budoucnu opravdu využijeme. Nebo své odhady přeceníme. Utratíme peníze za něco, co nám nepřinese očekávaný prospěch. Náš život se změní, přijdou nepředvídatelné události, a my se nemůžeme věnovat tomu, čemu jsme chtěli. Majetek se hromadí. Nevíme si s ním rady. Bezděčné nakupování je jako upír, co se zakousne do krku a nepustí, dokud z vás nevysaje poslední kapku krve. Jak se tomu bránit? Na upíry zabírá česnek, proti ukvapeným nákupům ale budeme potřebovat silnější zbraň: kalkulačku.

Levné triko, drahá bunda. Nebo naopak?

Vraťme se na začátek k příkladu s tričkem a bundou. Abychom zjistili, kolik nás skutečně stojí, musíme si spočítat Cost Per Use (CPU), neboli náklady na použití. Pokud si tričko na sebe vezmeme pouze dvakrát a pak ho schováme do skříně na hromadu dalších vyřazených kusů, CPU bude v tomto případě 50 Kč (koupeno za 100 Kč, děleno 2 použití). Naproti tomu zimní bundu s relativně vysokou pořizovací cenou (5000 Kč) nosíme každý den od začátku prosince do konce února, a to po dobu tří let. CPU vychází na necelých 19 Kč, protože jsme bundu na sobě měli 270krát. Už tušíte, co vás stojí víc? Ano, je to levné tričko, které nenosíte.

Jinými slovy, reálná cena předmětu je přímo úměrná tomu, kolikrát ho dokážeme využít. Čím víc ho budete používat, tím víc si můžete dovolit za něj zaplatit. Výpočet CPU se nedá aplikovat na každý nákup, v řadě případů však může být užitečnou pomůckou. Koncept je jednoduchý: realisticky odhadnout, kolikrát předmět použijeme, a jeho pořizovací cenu vydělit tímto odhadem. Tak zjistíte CPU a můžete se zodpovědněji rozhodnout. Náklady na jedno použití můžou být příliš vysoké.

Jak dále snížit CPU?

  • Nákup většího balení je obvykle výhodnější než balení menší. Pozor však na věci, které se rychle kazí. Není moudré si koupit kanystr mléka a po týdnu ho vylívat do záchodu, protože jste ho nestihli spotřebovat.
  • Než si něco koupíte, vyzkoušejte si to. Dnes se dá půjčit téměř cokoliv. Některé firmy dokonce vrátí půjčovné, pokud si pak u nich výrobek zakoupíte.
  • Kvalitní zboží vydrží déle. CPU pak vychází lépe než u nekvalitních výrobků. Zeptejte se lidí, kteří výrobek používají, přečtěte si recenze, vyhledejte si nezávislé testy. Ne vždy platí, že dražší rovná se kvalitnější.
  • Máte doma věc, kterou už nechcete používat? Prodejte ji, nebo darujte. Je to lepší, než aby u vás zabírala místo. Část utracených peněz se vám možná vrátí a někomu jinému tím uděláte radost.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *