Nejznámější čeští minimalisté

Tento článek vyšel na serveru Spiritual Planet.

Minimalismus. Slovo, při kterém výrobcům spotřebního zboží vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Omezení konzumu a snížení spotřeby, která je ve vyspělých kulturách v přemíře nad základními lidskými potřebami, je pro mnohé nemyslitelné. Přesto popularita životního stylu postaveného na jednoduchosti a lehkosti roste. Lidé si začínají uvědomovat negativní dopady svého nákupního chování na životní prostředí. Jaké to je mít jen pár základních věcí, spoustu volného času a téměř žádný stres? Zjistili jsme, kdo jsou nejznámější čeští minimalisté a jak jim odklon od materialismu změnil život.

Minimalismus jako životní styl

Patrik Zouhar na svém blogu zjednoduseno.cz píše o tom, proč se dobrovolně vzdal skvěle placeného zaměstnání v nadnárodní IT firmě a začal dělat seberozvojové kurzy. Dnes učí, jak si zjednodušit život tak, aby měl člověk čas na vše, co je opravdu důležité. „Smysl života jsem našel právě v minimalismu. Díky němu dokážu fungovat s minimem věcí, zdravěji a bez zbytečného stresu. Především se už ale nechci dál podílet na destrukci této planety. Za současný konzumerismus budou další generace platit vysokou daň, proto je takový styl života bezohledný vůči našim dětem,“ vysvětluje svůj postoj.

Ujasnit si priority, rozhodovat se vědomě a nenechat se strhnout k impulzivním nákupům – to jsou první důležité kroky na cestě k minimalistickému životu. Se správně nastavenou myslí je pak snazší udělat pořádek ve svém bytě či domě a vyházet ze skříní nepoužívané kusy. „Například stěhování je pro většinu lidí nákladné a stresující. Já si ho naopak užívám. V rámci města se dokážu přestěhovat bez cizí pomoci, za méně jak 3 hodiny a stačí mi k tomu osobní auto. Navíc je to skvělá příležitost, jak se zbavit zbytečného harampádí,“ dodává Patrik s úsměvem.

Nespokojená se svým životem byla také blogerka Aneta. Neměla směr a spoustu věcí dělala jen tak ze setrvačnosti. Zároveň cítila, že ji věci kolem zahlcují. „Minimalismus mi přinesl víc času, kvality, svobody, spokojenosti, rychlejší úklid a soustředěnější mysl. Dnes jsem vděčná za každodenní maličkosti a nechávám za sebou menší ekologickou stopu,“ shrnuje důvody, proč ji hromadění věcí už netěší. Na blogu zamalem.cz lidem ukazuje, jak je život s málem osvobozující. A jak můžeme žít udržitelněji díky tomu, že se budeme více zamýšlet nad tím, co kupujeme.

Student vysoké školy Alvin Korčák se k minimalismu dostal v době, kdy hledal sám sebe. „Snažil jsem se nalézt si své místo na širém světě,“ vzpomíná na nelehké období. Začal čerpat inspiraci od amerických, dnes již světoznámých minimalistických autorů. V novém životním stylu našel klid a pohodu. Dnes je pro něj rozhodování jednodušší, má více prostoru pro život a také dokonalý přehled o svých věcech. To ho přimělo založit blog minimalisticky.cz a předávat tuto myšlenku i ostatním lidem.

Dalším inspirativním člověkem je Martin Dědina a jeho projekt minimalist.cz. Začal před více než 10 lety s osobním rozvojem a minimalismus ho nadchnul natolik, že začal organizovat kurzy. Sám k tomu říká: „Je to životní styl, který je přirozeným protipólem současnému konzumnímu životu a hromadění. K tomu je ohleduplný k planetě, což je v dnešní době důležité. Pokud člověk žije skromně a sleduje své výdaje, bude mít pravděpodobně jednou přebytek prostředků a přijde otázka – co s nimi?“ Místo bezduchého utrácení je můžete chytře investovat, tak jak to dělá Martin.

Důkazem, že filozofie jednoduchého života je vhodná i pro celé rodiny, je hrdá máma dvou dětí Marcela Sobotová. Sdílí své postřehy a zkušenosti na blogu zijememinimalismem.cz. „Nějakou dobu jsem o minimalismu jen četla. Když jsem ale po stěhování viděla, kolik toho mám, začala jsem ho uplatňovat i v reálném životě. Mou vizí je inspirovat ostatní k tomu, aby i oni vlastnili méně zbytečných věcí a zjednodušili své povinnosti.“ Lidé by se měli v prvé řadě zamyslet, jak získat více fyzického i mentálního prostoru na to, co je pro ně důležité.

Týdenní výzva

A jak si začít jednoduše zjednodušovat život? Vyzkoušejte týdenní výzvu. Po dobu jednoho týdne se každý den zbavte jedné věci. Po sedmi dnech můžete situaci vyhodnotit a rozhodnout se, jestli budete pokračovat. Třeba zjistíte, že se najednou cítíte lehčí a vyhozené věci vám vlastně vůbec nechybí.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *