Minimalistické stěhování

Být minimalistou se mi začíná hodně vyplácet.

V dubnu jsem dostal výpověď z nájmu. Měl jsem svůj pokoj rád, byl hezký, útulný a zenově čistý. Spolubydlící jsem měl taky rád, dobře jsme spolu vycházeli. Firma, která prostory vlastní, k naší smůle zjistila, že na studentech (já jsem byl v bytě jediný pracující) málo vydělává, proto se rozhodla byt předělat na apartmán a pronajímat ho majetným turistům. Budou z toho mít dvojnásobný zisk, takže jejich rozhodnutí chápu.

Ze stěhování se u mě stala tradice. Za poslední 4 roky jsem měnil adresu čtyřikrát, to je v průměru jeden přesun ročně. A začíná mě to čím dál víc bavit. Beru to jako příležitost zbavit se dalších nepotřebných věcí. Pamatuji si na první stěhování, tenkrát jsem si musel najmout stěhováky s velkou dodávkou. Dnes se dokážu přestěhovat hladce, bez cizí pomoci, jen s osobním autem, a za méně jak 2 hodiny. K převozu jsem použil elektromobil (sláva carsharingu) a ušetřil ovzduší dalších emisí CO₂.

Místo balení věcí do sáčků, tašek a fólií používám krabice určené na stěhování. To mi usnadní manipulaci a ušetří čas. Pokud do krabic věci dobře poskládám, nemusím se bát, že by se mi něco rozbilo. Je lepší přenášet čtyři krabice než deset tašek. Igelitka se může protrhnout; věci se během transportu můžou poškodit. Jestli využíváte stěhováky, investice do krabic se vyplatí dvojnásob. Čím kratší dobu stěhování zabere, tím méně zaplatíte.

Nespornou výhodou při stěhování je absence vlastního nábytku. Zpravidla můžou nastat dvě situace. Buď je nový byt už zařízený, čímž odpadá většina starostí. Pokud ne, koupím si levný nábytek (mám rád IKEU a její minimalistické tvary). Když byt opouštím, prodám nábytek se slevou novému nájemníkovi, nebo nabídnu na internetu zdarma za odvoz. Demontáž, přeprava a opětovná montáž velkých kusů nábytku je komplikovaná. Nemluvě o tom, že některé dnešní skříně by transport ani nepřežily.

Protože k životu potřebuji minimum věcí, mohl jsem si dovolit přestěhovat se do menšího pokoje. Je minimalistický, samostatný a neprůchozí. Nachází se ve vilové čtvrti blízko lesa, parku a bazénu. A ušetřil jsem 78% nákladů na bydlení. No neberte to! Přiznávám, bylo v tom trochu štěstí, že jsem narazil na člověka, který nechce na nájemnících za každou cenu „rejžovat“. Nebýt minimalista, do takového pokoje bych se se vším tím harampádím nevešel.

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *