5 důvodů, proč mít svou osobní vizi

Tento článek pro vás napsal Tomáš Rygl.

1. Poznáme víc sami sebe

Člověk může mít sebelepší auto, ale pokud s ním neumí jezdit, nikdy nevyužije jeho plný výkon.

Obdobně je to i s tím, jak známe sami sebe a umíme se sebou pracovat. Každý den se sebou trávíme spoustu času, ale známe se opravdu dobře? Víme, jaké jsou naše silné stránky nebo naše hodnoty?

Právě tyto a mnohé další důležité otázky je třeba si zodpovědět a vytvořit si co nejvěrohodnější obraz sami sebe.

2. Víme, kam směřujeme ve svém životě

Pokud víme, kam směřujeme, tak se tam snadněji dostaneme a taky budeme vědět, až tam dorazíme. Právě o tom vám povím jeden příběh o dvou kapitánech. Ten první nemá vizi, ten druhý vizi má. Jaký to na ně má vliv?

První kapitán má dvě možnosti. Buď může svoji loď kotvit v přístavu a neprojevit žádnou akci, ale k tomu se lodě patrně nestaví. Nebo se může vydat na moře. Ale bez vize může jeho plavba vypadat jako bez kormidla. Loď si pluje kam chce nebo se točí stále na místě. Podobně tomu může být i v našem životě.

Druhý kapitán má naopak jasnou vizi. On ví, kam pluje. Ale důležitější než cíl, je radost z té plavby. On si tu plavbu náramně užívá, baví ho to a má ji rád. Nehledě na to, že ví, kdy napnout plachty nebo zapnout motor a přidat sám. Který z těch dvou kapitánů jste vy? A kterým kapitánem chcete být?

„Život je cesta, nikoli cíl.“ — Ralph Waldo Emerson

3. Získáte nadhled nad svojí životní situací, větší klid, spokojenost a energii

Novodobé elektronické ToDo-listy a poznámkovníky jsou skvělé, unesou toho mraky, dá se v nich vyhledávat a milion dalších bonusů. Ale taky nám nemusí vyhovovat a nemáme je stále na očích. Osobní vizi je proto dobré vytvořit fyzicky, ne elektronicky.

Říká se, že papír unese všechno. A právě onen papír nám pomůže všechno ze sebe “vysypat” a vidět z většího nadhledu. Z toho důvodu je nezbytně nutné osobní vizi sepisovat fyzicky s tužkou, papírem a posléze si ji vystavit na viditelné místo.

4. Uvědomíte si své priority

Dnešní doba je svým způsobem skvělá. Máme neuvěřitelné množství možností. A to ve všem. Na jednu stranu je to obrovská příležitost, na tu druhou to může být podobné, jako když na vás padne lavina sněhu. Rozhodovací paralýza, která vám zamezí cokoliv dělat a jakkoliv se rozhodnout.

Je třeba s vlastními prioritami a úkoly pracovat vědomě. Občas si je omezit, občas si zavřít zpětná vrátka a především, vždycky se vědomě rozhodnout.

Mně třeba pomáhá otázka, jestli na tom rozhodnutí, které je třeba udělat, bude záležet i za 10 let. Pokud ne, potom je úplně jedno, jak se rozhodnu.

5. Pravděpodobně budete spokojenější

Když člověk vědomě vezme otěže do ruky a uvědomí si, že právě on je ten, kdo pro své štěstí může něco udělat, získá neuvěřitelnou svobodu volby. Právě proaktivita je tím důležitým aspektem. Můžeme si stěžovat na toho či onoho, že může za naše neštěstí, ale na nás je, jak na to zareagujeme a co pro to uděláme.

„Člověk by se neměl ptát po smyslu vlastního života. Měl by si uvědomit, že je to on, kdo je tázán. Život se každého ptá na smysl jeho života – a každý může odpovědět životu jen tím, co dělá; naší jedinou odezvou na život je chovat se odpovědně.“ — Viktor Frankl

Nyní nastal čas pro vytvoření vaší vize

Jestliže potřebujete pomoct, můžete využít můj online kurz tvorby osobní vize 2.0. Je to můj nejnavštěvovanější kurz, který jsem po 5 letech překlopil do online verze. Právě online verze má nespočet výhod. Můžete si ji pustit kdykoliv a kdekoliv, nemusíte nikam cestovat a můžete postupovat svým vlastním tempem. S kódem zjednoduseno získáte 10 % slevu.

Chcete si zjednodušit život? Přijďte na kurz nebo přednášku.
Má pro vás článek hodnotu? Zvažte podporu tohoto blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *