14 tipů na Vánoce a originální dárky

Vánoce. Svátky klidu, pohody a rozjímání? Nebo období nekonečného stresu, obžerství, přetékajících popelnic a drancování přírody? Konzumní šílenství nemá s tradičními hodnotami Vánoc nic společného. Pojďme to letos udělat jinak a lépe. Můžeme ulevit nejen této planetě, ale především sami sobě. Strávíme méně času ve frontách a více s těmi, na kterých nám skutečně záleží. Přivítáme pravého ducha Vánoc. Než vyrazíte na nákupy, berte tento článek jako povinnou četbu. Jednoduché eco-friendly  svátky jsou trendem posledních let!

1. Adventní kalendář naruby

Vyzkoušejte obrácený adventní kalendář. Místo nákupu typického adventního kalendáře, který obsahuje víc papíru a plastu než samotné čokolády, si připravte prázdnou krabici a každý den do ní odložte jednu věc, kterou nepotřebujete. Po Vánocích můžete nastřádané věci darovat například charitě.

2. Jeden velký nákup

Necháváte nákupy na poslední chvíli? Přecpaná obchodní centra a všudypřítomné fronty vám náladu nezlepší a připravíte se o spoustu času. Nákupní horečce se však můžete úplně vyhnout. S dostatečným předstihem si ujasněte, co všechno potřebujete obstarat (včetně dárků) a vytvořte si seznam. Pak to můžete „spláchnout“ hromadným nákupem během jediného dne.

3. Elektronické pohlednice

Snadný způsob, jak popřát našim nejbližším pěkné svátky, jsou elektronické pohlednice poslané e-mailem nebo přes sociální sítě. Nic nestojí a dostanou se k adresátovi rychleji než ty papírové.

4. Delegovaný úklid

Mytí oken, praní záclon, utírání prachu, čištění koberců – předvánoční úklid bývá vyčerpávající. Představa, že to všechno budete dělat sami, vás může pěkně vyděsit. Proto zapojte všechny členy domácnosti a delegujte úkoly. Vezměte papír a tužku a vymyslete jasný plán – co, kdy a kdo bude uklízet.

5. Nepečené cukroví

Zbavte se stereotypů a vykročte vstříc zdravějším a jednodušším variantám cukroví. Vaše tělo vám poděkuje, když ho letos ušetříte vražedné dávky bílé mouky a cukru. Lákavé recepty na nepečené a raw cukroví najdete na internetu v hojném počtu a jeho výroba nezabere tolik času. A nezapomeňte, že méně znamená více. Místo deseti druhů cukroví udělejte jen pět.

6. Živý stromek v květináči

Zamyslet by se měl člověk i při nákupu vánočního stromku. Věčné dilema – zda pořídit řezaný, umělý či dokonce žádný – můžete vyřešit šalamounsky. Sežeňte si živý strom v květináči. Na jaře ho můžete přesadit z květináče na zahradu nebo umístit na balkon a používat několik let. Je to ekologické a zároveň chytré – odpadnou každoroční starosti s nákupem nového stromku, jeho přepravou a následnou likvidací.

7. Přírodní ozdoby a dekorace

Nešvarem českých domácností je stromek prohýbající se pod tíhou umělých, kýčovitých a z pochybných materiálů vyrobených ozdob a řetězů. Takové stromky jsou velmi nešťastné a dusí se! Dopřejte jim prostor a místo nákupu vánočních ozdob z Číny buďte kreativnější. Vyrobte si výzdobu z přírodních materiálů, která navíc provoní domácnost. Dobře poslouží například šišky, sláma, křížaly, oříšky, sušené květy nebo sušená kolečka citronů a pomerančů.

8. Nemateriální dárky

Chystáte-li se koupit dárek, měli byste si být stoprocentně jistí, že ho dotyčný opravdu využije. Nechtěný dárek rovná se zklamání na obou stranách, a po tom přece netoužíte. Vždy je moudřejší se raději zeptat, než koupit zbytečnou věc. A nemateriálními dary můžete udělat stejnou nebo dokonce větší radost:

  • poukaz na nákup ve vybraném obchodě
  • jídlo v dobré restauraci
  • adrenalinový zážitek
  • netradiční ubytování
  • vstupenka do kina, do divadla, na koncert
  • uvolňující masáž nebo wellness pobyt
  • permanentka do posilovny, na bazén, na jógu
  • úklid domu nebo hlídání dětí
  • zajímavý kurz nebo workshop

9. Recyklované balicí papíry

Běžet do papírnictví pro celofány či krabice hýřící barvami, které po rozbalení dárků vyhodíte do koše, je pošetilé. Buďte minimalisti a dejte přednost nepotištěnému recyklovanému balicímu papíru. Nebo ještě lépe – využijte papíry co máte doma. Není žádná ostuda, když dárky zabalíte například do novin nebo do obalů od jiných výrobků. A pokud máte kuráž, nebalte dárky vůbec – stanete se průkopníky bezobalových Vánoc!

10. Stop obžerství

Nikdo si nepřeje, aby jeho jedinou vzpomínkou na svátky bylo bolavé břicho z přejídání. Zapomeňte na kvantitu a nahraďte ji kvalitou. Máte-li potřebu se blýsknout před svou rodinou sedmichodovým štědrovečerním menu, pamatujte na to, že pokud někomu přivodíte žaludeční těžkosti, místo očekávané pochvaly vás bude spíš proklínat.

11. Splněná přání dětí z dětských domovů

Jsou-li vaši přátelé altruisticky naladění, lze vánoční dárky pojmout zcela odlišným a bohulibým způsobem. Místo obdarovávání sebe navzájem se můžete dohodnout, že každý z vás udělá radost například dětem z dětských domovů nebo z chudých rodin. Jak takové dárky pořídit a předat najdete třeba na milyjezisku.eu nebo krabiceodbot.cz.

12. Zastavení se v přítomném okamžiku

Není snadné spočinout v přítomném okamžiku uprostřed Vánoc a ocenit jejich ryzí kouzlo. Místo toho, abychom si svátky opravdu užívali, ztrácíme okamžik za okamžikem tím, že neustále vymýšlíme nové činnosti. Udělejte krok zpět a vystupte z vlaku, který stanicí „Vánoce“ projíždí takovou rychlostí, že je sotva zahlédnete z okna. Pusťte si vánoční písně, polibte partnera pod jmelím, dovádějte s dětmi ve sněhu, vychutnejte si vůni horké čokolády a na chvíli zapomeňte na práci. Prostě se zhluboka nadechněte nechte to všechno jít.

13. Prodej nechtěných dárků

Pokud i přes vynaložené úsilí objevíte pod stromečkem nechtěný dárek, nezoufejte. Než ho schovat do skříně nebo pod postel, raději ho prodejte nebo darujte. Výčitky svědomí v takovém případě nejsou na místě. Je lepší, když věc poslouží někomu jinému, než aby na ni sedal prach a zůstala bez užitku. Myslete na to, že za každým výrobkem se skrývá spousta lidské práce a určitě nechcete, aby přišla nazmar.

14. Vánoce na pláži

Poslední vánoční tip je pro ty, kteří se nebojí dělat věci jinak. Vánoce nemusí být jen o uklízení, pečení cukroví, nakupování dárků a zdobení stromku. Co je oslavit třeba na pláži u moře? Když poprosíte Ježíška, nadělí vám dárky pod palmu, připít si můžete drinkem v kokosovém ořechu a jako štědrovečerní večeři si připravíte pár čerstvých mořských ryb na grilu. Nebojte se experimentovat a bourat stereotypy!

Chcete si zjednodušit život? Zkuste Výlety do přítomnosti.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *